Det er ik jævnligt, at jeg konfronteres mærkelige ord såsom engros…

I juleferien slugte jeg en rapport på en anerkendt, dansk hjemmeside, som jeg vil dele med alle jer derude. Den pågældende artikel argumenterede for, at særlige Danske ord og begreber var umådeligt tæt på at ryge ud ad det Danske sprog, af den årsag, at ingen længere benyttede sig af de pågældende ord eller forstod deres betydning. Dén omhandlede eks. et begreb såsom isenkræmmer, der var i risiko for at ophøre med at eksistere i det danske sprog. Utallige gange før har jeg på samme måde læst Phd’er omkring den problematik, at usandsynligt mange mennesker besidder den overbevisning, at de kender til betydningen af et ord, men hvor det viser sig, at de benytter begrebet forkert. For eksempel blev det påpeget, at flere danske statsborgere brugte begrebet ”en bjørnetjeneste” forkert. De var den overbevisning, at en bjørnetjeneste var en god ting, en kærlig tjeneste. Men som de fleste andre eventuelt er vidende om, beskriver begrebet det absolut modsatte. Der findes begreber, som jeg ligeledes altid er nødsaget til at slå op, som for eksempel engros (http://danskb2b.dk/) samt vareparti , http://danskb2b.dk/kategori-2.html, . De to ord – engros og vareparti – møder jeg jævnligt på i de aconto regninger, jeg modtager i forbindelse med min gamle virksomhed. Jeg bliver i grunden pinlig over, at jeg er nødsaget til at slå op, hvad nøjagtig engros og vareparti betyder…

Jeg har ekstremt længe syntes, at sprogets hemmeligheder er koloenormt fascinerende. Og jeg spekulerede i længere tid på, hvorvidt det var den rute, jeg skulle gå i mit voksne arbejdsliv. Men jeg valgte som just nævnt en anden vej, idet jeg har åbnet mit eget firma, som jeg absolut også finder fascinerende. Men nu skal I bare høre, det er ik’ løgn, at jeg forbløffes over, hvor ofte jeg møder begreber, som f.eks. engros samt vareparti, som jeg ej spontant er klar over, hvad betyder. Så måske burde jeg have gået efter beskæftigelse indenfor sprog, så ville jeg ej være på gyngende grund med hensyn til ords betydninger og meninger i hvert fald! Også fordi, jeg jo egentlig bestemt har den holdning, at det er spændende at studere, hvorledes sproget, som alt muligt andet, ændrer sig over tid. Både menneskets sprog samt individers kultur forandres konstant. & af den grund er det også meget spændende at opdage, hvorledes nogen ord og begreber kommer ind og andre ryger ud af det det Danske sprog…